UNESCO werelderfgoed
Ga een dag op ontdekking en bezoek UNESCO werelderfgoed op slechts vijf minuten van ons logies. De Duitse militaire begraafplaats in Langemark en het Canadees Monument The Brooding Soldier liggen op een boogscheut van bij ons. Beide sites zijn, net als de Notre-Dame in Parijs, de Akropolis van Athene, Venetië, de Chinese muur, om er maar een paar te noemen, werelderfgoed.
De Duitse militaire begraafplaats in Langemark is een van de 4 Duitse verzamelbegraafplaatsen in België. Deze begraafplaats wordt ook wel het ‘Studentenfriedhof’ genoemd. Een aantal jonge Duitse vrijwillige soldaten sneuvelde hier tijdens de Eerste Slag bij Ieper in 1914. Zoals je wellicht wel weet, werd in onze streek, de Westhoek, hard gevochten tijdens de eerste wereldoorlog. Nu liggen hier meer dan 44.300 Duitse soldaten begraven. Meer dan de helft rust samen in het kameradengraf nabij de ingang van de begraafplaats. Ongeveer 17.000 soldaten uit dit massagraf konden geïdentificeerd worden.
Het Canadees Monument The Brooding Soldier of de 'Canadien' in de volksmond, mag terecht één van de mooiste monumenten uit de frontstreek genoemd worden. Het is een witgranieten zuil van ruim 10 meter hoog, met bovenaan het borstbeeld van een gehelmde Canadese militair die lijkt na te denken over het lot van zijn gesneuvelde vrienden. Hij staat met gebogen hoofd in de richting van waar op 22 april 1915 de chloorgaswolk kwam aandrijven. Zijn gevouwen handen rusten op een omgekeerd geweer: de kolf naar boven, de loop in de grond. Deze houding 'Arms reversed' is de traditionele militaire groet aan de gesneuvelden.
In de zomer van 2023 nog, werd ‘The Brooding Soldier’ in de kijker gezet, samen met het Guynemermonument in Poelkapelle, tijdens ‘Le Capitaine & The Soldier’, een herdenkingsweekend volledig in het teken van de inhuldiging van beide monumenten, 100 jaar geleden.